Wątróbka drobiowa – wersja podstawowa

  • 5 kwietnia 2013
  • Przez Artur
Wątróbka drobiowa – wersja podstawowa
Wydruk przepisu
Coś, co ja osobiście lubię (nie mylić z uwielbiam), a co przy odrobinie wyobraźni można zmienić w całkiem przyzwoite i (chyba najważniejsze) niedrogie danie.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby ok 30 minut
Czas gotowania
15-25 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby ok 30 minut
Czas gotowania
15-25 minut
Wątróbka drobiowa – wersja podstawowa
Wydruk przepisu
Coś, co ja osobiście lubię (nie mylić z uwielbiam), a co przy odrobinie wyobraźni można zmienić w całkiem przyzwoite i (chyba najważniejsze) niedrogie danie.
Porcje Czas przygotowania
4 osoby ok 30 minut
Czas gotowania
15-25 minut
Porcje Czas przygotowania
4 osoby ok 30 minut
Czas gotowania
15-25 minut
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Wątróbkę trzeba bardzo dokładnie oczyścić z błon i reszty badziewia, jak jest za duża to pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy w półkrążki.
  2. W garnku, lub rondlu z pokrywą (obowiązkowo musi być spory) rozgrzewamy olej lub oliwę (ja osobiście wolę na smalcu, ale z tytułu odchudzania moich dziewczyn nieosiągalne), wrzucamy cebulkę, przyprawiamy ostrą papryką, i gdy się zeszkli dodajemy wątróbkę. Trzeba dobrze wymieszać, odczekać chwilę i gdy mięso „zbieleje” przykrywamy i dusimy ok 20 minut, pod koniec dodając świeżo zmielony pieprz.
Inne informacje

To jest wersja podstawowa, ale można ją urozmaicić wedle własnego uznania np dodając curry (łagodne), zalewając śmietaną (30% inna się zważy) wymieszaną z musztardą w proporcjach 3 łyżki musztardy – kubek śmietany, z dodatkiem majeranku i szczypty bazylii, wreszcie wrzucając pod koniec duszenia pokrojone w cząstki jabłko.

To samo tyczy podania – można z chlebusiem, ale można i z ryżem (wątróbka z curry), albo kaszą gryczaną – wątróbka w sosie.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.