Włoskie marzenia i panna cotta

  • 15 października 2016
  • Przez Artur

Zimno, ciemno i do domu daleko – chciało by się powiedzieć patrząc na to co dzieje się za oknem. Dlatego należy sobie nastrój poprawić, a do tego najlepiej nadają się słodkości różnego rodzaju.

Co prawda nigdy tego nie robiłem, ale jak pisze Autorka:

Nasze podniebienia kochają włoską kuchnię. Wszelkiego rodzaju spaghetti, pizza, focaccia i przede wszystkim desery. Moim marzeniem jest wyjechać do Włoch i codziennie próbować czegoś nowego. Mam nadzieję, że kiedyś będzie mi to dane. A dopóki się tak nie stanie będziemy same przygotowywać dania z „tamtej części świata” 😉

Nieskromnie dodam, że przepis pochodzi z bloga moich Córek, a zapirzyłem go z tytułu „kulinarnej posuchy”.

Włoskie marzenia i panna cotta
Wydruk przepisu
Porcje
6 porcji
Czas oczekiwania
4-5 godzin
Porcje
6 porcji
Czas oczekiwania
4-5 godzin
Włoskie marzenia i panna cotta
Wydruk przepisu
Porcje
6 porcji
Czas oczekiwania
4-5 godzin
Porcje
6 porcji
Czas oczekiwania
4-5 godzin
Składniki
Mus owocowy:
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
  1. Żelatynę rozmieszać z wodą.
  2. Mleko, śmietankę i cukier podgrzewać aż cukier się rozpuści, dodać rum. Doprowadzić do zagotowania i szybko zdjąć z ognia.
  3. Dodać żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.
  4. Mieszankę wlać do naczynek (np. filiżanek) i lekko wystudzić, następnie włożyć do lodówki na około 4-5 godzin.
  5. Aby wyjąć deser z filiżanki należy zamoczyć ją w gorącej wodzie na kilka sekund.
Mus owocowy:
  1. Nektarynki obrać, oddzielić od pestki, pokroić na mniejsze części.
  2. W garnku rozgrzać masło i wrzucić owoce. Podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, dodać cukier. Podgrzewać jeszcze przez około 10 minut pod przykryciem. Na koniec zmiksować na gładki krem.
  3. Podawać na ciepło lub zimno.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.