Zakapka, czyli zaprawiamy wódeczkę
Porcje Czas przygotowania
1butelka 0,4 l 20minut
Czas oczekiwania
2tygodnie
Porcje Czas przygotowania
1butelka 0,4 l 20minut
Czas oczekiwania
2tygodnie
Składniki
Wersja nr 1 – kurkumówka
Wersja nr 2 – pieprzówka
Sposób przygotowania
  1. Pieprz rozbić w moździerzu na grube kawałki. Jałowiec i ziele angielskie rozgnieść nożem (układamy ostrze na płasko i naciskamy ręką).
  2. Wszystkie składniki (bez miodu) wkładamy do małego rondelka, zalewamy wodą i delikatnie podgrzewamy. Dodajemy miód i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Do przestudzonego nastawu wlewamy spirytus, przelewamy wszystko do butelki i odstawiamy na minimum 2 tygodnie w chłodne miejsce. Raz dziennie należy potrząsnąć butelką.
  4. Po tym czasie filtrujemy zakapkę i przelewamy do wymytych butelek.
Inne informacje

Poniżej zdjęcia efektu finalnego, czyli zaprawionej wódeczki. Na pół litry wystarczy jeden kieliszek, no chyba że ktoś lubi ostrzejsze  😈

Oraz prac przygotowawczych, czyli filtrowania.

Podobne wpisy

Podziel się: