Zapiekanka ryżowa z keczupem

To danie pasuje w sam raz po świętach kiedy w lodówkach zalegają różnej maści wędliny i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Względnie jak się nic człowiekowi nie chce pichcić, a zjeść coś przecie trzeba. Typowo „męskie” (choć moje dziewczyny to lubią) danie – proste, szybkie i mało paprania.
Oryginalny przepis był trochu inny, został z niego tylko ryż na sypko.

Zapiekanka ryżowa z keczupem
Wydruk przepisu
Porcje
4 osoby
Porcje
4 osoby
Zapiekanka ryżowa z keczupem
Wydruk przepisu
Porcje
4 osoby
Porcje
4 osoby
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Ryż ugotować na sypko, odcedzić.
  2. Smalec rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną wędlinę i zrumienić.
  3. Ryż połączyć z usmażoną wędliną, wymieszać i doprawić do smaku.
  4. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Przełożyć ryż, wyrównać powierzchnię, polać keczupem, obficie posypać startym żółtym serem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się zrumieni.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.