Zupa dyniowa

  • 19 października 2016
  • Przez Artur

Koleżanka Małżonka uskuteczniła zupę dyniową. Niby nic takiego, ale pierwszy efekt… Hmmm, pomińmy milczeniem. Oględnie mówiąc dno i sześć metrów mułu. Totalnie bez smaku.

I tu, jak w filmach Hitchcocka, następuje zwrot akcji. Po przekopaniu (uwaga! uwaga!) zasobów książkowych znaleźliśmy rozwiązanie. Przyprawy. Troszku tego, potem troszku tamtego, później jeszcze to… Koniec końców otrzymaliśmy przepyszną (choć diabelnie ostrą), o delikatnie ( o dziwo) kremowym smaku zupę. Ja zjadłem czystą (jak na zdjęciu), Koleżanka Małżonka w towarzystwie prażonych pestek dyniowych

Prawdę powiedziawszy w życiu bym się nie spodziewał, że zupa z dyni może być tak smaczna.

Zupa dyniowa
Wydruk przepisu
Zupa dyniowa
Wydruk przepisu
Składniki
Przyprawy
Dodatkowo
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia
Porcje:
Sposób przygotowania
  1. Dynię pokroić na kawałki, wybrać pestki, rozłożyć na blasze do pieczenia i podpiec piekarniku w 140°C przez 20 – 25 minut. Przestudzić, obrać skórę i pokroić miąższ w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz kajeński, imbir, kminek i pokrojoną dynię. Chwilę poddusić mieszając i dolać podgrzany rosół. Gotować ok. 30 minut. Zblendować wszystko na gładką masę, wlać sok z cytryny i dosmaczać solą i pieprzem.
  3. Podawać z uprażonymi pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki.
Inne informacje

Do smażenia został użyty olej kokosowy, który mi nie przeszkadzał, acz osobiście wolałbym masło.

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.