Zupa ogórkowa

Dobrze zrobiona zupa ogórkowa to rozkosz dla podniebienia. Ta na zdjęciu została uskuteczniona z przecieru, który sobie zapobiegliwie zrobiłem ze świeżo ukiszonych ogórków małosolnych, ale najlepsza jest właśnie ze świeżuteńkich ogórasków.

Zupa ogórkowa
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Zupa ogórkowa
Wydruk przepisu
Porcje
4 porcje
Porcje
4 porcje
Składniki
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
  1. Kość i warzywa zalać wodą i gotować 45 minut razem z pieprzem.
  2. Ogórki zetrzeć na grubej tarce, dodać masło i przesmażyć do zeszklenia. Ryż opłukać w dużej ilości wody, odsączyć.
  3. Do gotowego wywaru dodać ryż, zagotować i po 5-7 minutach dodać przesmażone ogórki i jeszcze raz zagotować. Potrzymać na maluteńkim ogniu ok. 5 minut dla połączenia smaków.
  4. Podawać z odrobiną śmietany posypane natką pietruszki (opcjonalnie).

Podobne wpisy

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.