Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Potrawy z mąki i kasz

Makaron z mąki żytniej

Miały być śledzie w pomidorach, ale jakoś tak wyszło, że zrobił się żytni makaron. Wszystko przez Koleżankę Małżonkę i jej niejedzenie pszennych wyrobów. Rozumiem, dieta jest dietą i nie ma, że boli, odstępstw nie tolerujemy.

Jako że Koleżanka Małżonka nie powinna (co nie znaczy, że nie może) spożywać potraw z pszenicy wymyśliła, że można by zrobić makaron inny niż zwykle, czyli z mąki żytniej. Niestety w moich książkowych zasobach nie było nic na ten temat, takoż pozostały w odwodzie internety. Góglarka, zapytanie i odpowiedź. W pierwszej dziesiątce znalazłem kilka przepisów wartych wypróbowania, ale tylko jeden mi zasmakował w czytaniu i wyglądzie. Niestety Małżonka moja zrobiła po swojemu i wyszedł lekko oślizgły (niepotrzebnie wody dodała). Koniec końców w rosołku był zjadliwy (czytaj dobry), acz następną razą trza będzie bez wody robić.
Tak swoją drogą to już drugie podejście do „innego” makaronu, pierwsze było z mąką pszenną razową.
W celu ułatwienia sobie pracy planujemy zakup maszynki do makaronu, ale jakoś tak nam schodzi.

Wydruk przepisu
Makaron z mąki żytniej
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania ok 3 minuty
Czas oczekiwania ok 2 godzin
Porcje
Składniki
Dodatkowo
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania ok 3 minuty
Czas oczekiwania ok 2 godzin
Porcje
Składniki
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wybić jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste, trzeba dolać odrobinę wody.
  2. Wyrobione ciasto wałkujemy do pożądanej grubości ( znaczy jak kto lubi) i odstawiamy do wyschnięcia, czyli mniej więcej około godziny, na bawełnianej ściereczce.
  3. Po wyschnięciu kroimy placki na paski, przesypujemy je mąką i układając jeden na drugim, kroimy na nitki. Odstawiamy na 20 – 30 minut do przeschnięcia.
  4. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody około 3 minut.

Podobne wpisy