Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Wołowina

Rolady wołowe

Powróciliśmy do formy, znaczy ja i nasz komputer, bo Koleżanka Małżonka jakoś ten okres przetrwała. Ja oklapłem z tytułu pogody, roboty i cholera wi czego jeszcze. Komputer, bo tak. Tak ma, że od czasu do czasu odmawia współpracy i żadne prośby, groźby ani naprawy nie pomagają.

Roladki zostały uskutecznione już dosyć dawno temu, na niedzielny obiad, aczkolwiek nadają się one na każdy, nawet najbardziej „odświętny” posiłek. Wbrew pozorom „produkcja” onych nie jest jakoś specjalnie skomplikowana (wyłączając wiązanie), jedynie ręce trochu bolą od tłuczenia.
To czerwone to nitka. Powinna być biała, ale kaś się zapodziała i nijak żeśmy jej odszukać nie mogli.

Wydruk przepisu
Rolady wołowe
Kuchnia śląska
Porcje
Składniki
Dodatkowo
Kuchnia śląska
Porcje
Składniki
Dodatkowo
Sposób przygotowania
  1. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry.
  2. Każdy plaster przyprawiamy, smarujemy musztardą i kładziemy pasek słoniny, ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebuli.
    rolada nadziewanie
  3. Zwijamy ściśle w rulon i obwiązujemy nitką, lub spinamy klamerkami.
  4. Obsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu, podlewamy wodą i dusimy do miękkości*.
    rolady duszenie
  5. Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z rondla i do sosu dodajemy pokruszony chleb. Mieszamy do momentu „rozpuszczenia”, wkładamy z powrotem mięso i podgrzewamy przez kilka minut.
  6. Podajemy w towarzystwie klusek śląskich lub piure ziemniaczanego i modrej kapusty.
    Rolada wolowa
Inne informacje

*Duszenie trwało około 3 godzin (tak raczej więcej niż mniej), a to dlatego, że wołowina jest raczej twarda. Trzeba uważać, żeby jej nie przesuszyć. Będzie co prawda miękkie, ale przy tym będzie się „ciągnąć” jak guma do żucia.
Po uduszeniu mięso dobrze jest zostawić przez kilka minut żeby „odpoczęło”, fajnie naciąga smakiem sosu i robi się jakby „miększe”.

W naszym przypadku w sosie wylądowały wcześniej podsmażone na maśle pieczarki, ale wedle mnie to zbędny dodatek.