Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Surówki i sałatki

Surówka mięszana

No i mamy następną zieleninę w zestawie, czyli surówkę a’la kejefsi. Jadałem takie w zestawach w wyżej wymienionym fastfódzie, ale ta z dodatkiem domowego majoneziku… Mniam

Tak po prawdzie to tylko lekka modyfikacja surówki zielonej, ale że jednak składniki trochu inne, a i pomysłu na nazwę mi brakło więc jest „mięszana”. Polecam zrobienie własnego majonezu, bo podejrzewam, że ze sklepowym to już nie będzie to samo.
Podana została do kurczakowych podudzi w ziołach i frytków. Jak dla nas rewelacja.

Wydruk przepisu
Surówka mięszana
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Sałatę umyć, odwirować (albo wysuszyć papierowym ręcznikiem) i pokroić w paseczki.
  2. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę.
  3. Pomidora umyć, wyciąć ogonek i pokroić tak jak paprykę.
  4. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki i zblanszować.
  5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  6. Wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić pieprzem i dobrze wymieszać.
  7. Przed podaniem posolić i dodać majonez.

Podobne wpisy