Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Surówki i sałatki

Surówka z selera

Nie wiem czy to przez zimę, ale jakoś tak mnie naszła ochota na świeże warzywa. Koleżanka Małżonka też nie ma nic przeciwko, więcej jest jak najbardziej za. Takoż i nastąpił ciąg dalszy naszej przygody z książeczką „Cudowny świat surówek”.

Otrzymaliśmy niedawno od naszej Basi kochanej porcję ostatnich już „ogródkowych” warzywek, ja odgrzebałem (o czym wcześniej pisałem) broszurkę z przepisami i włala. Szkoda tylko, że tak późno się książeczka znalazła, bo za chwilę zostaną nam tylko sklepowe jarzynki.
Przy okazji wyszedł nam dosyć ciekawy eksperyment. Skończył się majonez, więc uradziliśmy, żeby przy produkcji nowego zamiast octu dać sok z cytryny. Ja stwierdziłem, że wystarczy z połowy , ale Koleżanka Małżonka rzuciła coby dać z całego owoca. No cóż… Rewelacja proszę ja was. Zrobiliśmy idealny, choć sam jest trochu kwaskawy, majonez sałatkowy. Z wyglądu podobny do dipa, ostrzejszy od „normalnego” majonezu (to przez domową musztardę) doskonale się skomponował ze smakiem warzyw. Z czystym sumieniem polecam do wykonania.

Wydruk przepisu
Surówka z selera
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Seler, marchewkę, rzodkiew i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  2. Pora umyć, pokroić w półplasterki, sparzyć na sicie wrzątkiem i odsączyć.
  3. Pietruszkę dobrze wypłukać i posiekać.
  4. Wszystkie składniki włożyć do miski (część pietruszki zostawić do dekoracji), dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i posypać resztą natki.
  5. Podawać do dań obiadowych.

Podobne wpisy

  • Jak widzę jesteście w modusie białej rzodkiewki – nabyłam dzisiaj jedną sztukę i zrobię sałatkę z poprzedniego wpisu. Mam nadzieję, że się skomponuje z rybą.
    Majonezu nie kręcę jak nie muszę, ale jak będę musiała to spróbuję Waszym sposobem .
    Miłego gotowania 🙂
    Ewa