Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Ciasta i ciasteczka

Święta za pasem czyli piernik na szybko

Z tytułu nadchodzących świąt przepis na piernik. Nie mój, aż tak to ja piec nie umiem, ale moich dziewczyn i nie nowy, a z przed kilku lat.

Jak Iza napisała na swoim blogu (z którego receptura pochodzi):

Aromatyczny i wilgotny a zarazem szybki i prosty piernik ucierany.

Wydruk przepisu
Święta za pasem czyli piernik na szybko
Porcje
keksówka
Składniki
Porcje
keksówka
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę, sól i proszek do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i powoli miksując dodajemy do mąki. Dalej ubijając, cienką strużką wlewamy miód z cukrem.
  3. Keksówkę ok. 20 cm smarujemy masłem i wlewamy masę. Pieczemy około godziny w 175 stopniach.
Inne informacje

Jeżeli ktoś lubi, można dodać posiekane orzechy włoskie (ok. 2 łyżki) lub kandyzowaną skórkę pomarańczową (ok. 1 łyżkę), wtedy piernik będzie jeszcze bardziej aromatyczny

Podobne wpisy