Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Kurczak

Wątróbka drobiowa w ziołowym sosie

Nie powiem, żebym był zwolennikiem drobiowych podrobów, ale jakoś tak mi się nagle, a niespodziewanie zachciało.

Tradycyjnie w chałupie powstał dylemat jak toto przyrządzić, a że Koleżanka Małżonka zostawiła mi w tym temacie wolną rękę więc zaszalałem. Przypraw w domu skolko ugodno, takoż najpierw to… i tak dalej. Koniec końców w garnku wylądowała jeszcze domowa musztarda i jest. Smak jak smak, ale dodatki swoje zrobiły i nawet dobre toto było.

Ładnie wyglądała w sklepowej ladzie, a jeszcze ładniej na talerzu.

Wydruk przepisu
Wątróbka drobiowa w ziołowym sosie
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 - 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Przyprawy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 - 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Przyprawy
Sposób przygotowania
  1. Wątróbki umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
  3. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić wątróbkę i lekko przysmażyć. Dodać cebulę, ostrą paprykę i kurkumę, delikatnie poddusić, podlać wodą i udusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dodać pozostałe przyprawy (bez soli). Posolić przed podaniem.
  4. Podawać z piure ziemniaczanym i ogórkami kwaszonymi.

Podobne wpisy