Sałata z białą rzodkwią
- 14 listopada 2016
Zastanawialiśmy się co można zrobić z białej rzodkiewki, a jako że jestem szczęśliwym posiadaczem dosyć sporej kulinarnej biblioteczki, postanowiłem ją przekopać.
Surówka mięszana
- 11 listopada 2016
No i mamy następną zieleninę w zestawie, czyli surówkę a’la kejefsi. Jadałem takie w zestawach w wyżej wymienionym fastfódzie, ale ta z dodatkiem domowego majoneziku… Mniam
Surówka „zielona”
- 29 października 2016
Jak zwykle mieliśmy dylemata, co podać do mięska i jak zwykle postanowiliśmy zrobić coś z niczego. Właściwie to nie tyle z niczego, a z tego co było w lodówce, więc tradycyjnie powstała surówka „na...
Gulasz wołowy
- 24 października 2016
Koleżanka Małżonka zakupiła w okazyjnej cenie wołowinę w formie gulaszowych kawałków i postanowiła coś z tego zrobić. Jako, że w tym temacie jest lekko początkująca (ale ten rosołek, eh 😉 ), takoż i podeszła...
Utopence
- 19 sierpnia 2016
Wszystko przez Pinteresta. Naczytałem się przepisów, przypomniałem sobie smak i postanowiłem zrobić. Problem pojawił się przy przekładzie, bo czeskiego specjalnie nie znam, a wujek google tłumaczy tak jak tłumaczy, czyli w większości wcale, ale...
Kurczak po „chińsku”
- 22 czerwca 2016
Dowolna „wariacja” na temat kuchni orientalnej, czyli Izowa zachciewajka. Nie wiem jak się to ma do kuchni chińskiej, ale zjadliwe jest jak najbardziej, łatwe w wykonaniu, a i w miarę szybko się toto...
Delegacyjna zachciewajka, czyli sałatka wiosenna – part tu.
- 25 marca 2015
Z tytułu nadejszłej wiosny zachciało mi się czegoś świeżego, takoż podczas wizytacji pobliskiego markietu zakupiłem wszystkie potrzebne do owej zachciewajki ingrediencje, nowalijkami szumnie zwane. Tak do końca to nawet nowe one nie były, ale...
Placki ziemniaczane z gulaszem, „delegacyjne”
- 8 października 2014
Danie „delegacyjno-zachciankowe”, znaczy jestem na delegacji, a zachciało mi się placków ziemniaczanych. Nie ukrywam, że zrobione własnoręcznie są o niebo lepsze, ale te z „Owada” też (pod warunkiem dobrze zrobionego gulaszu) nie są najgorsze.
Potrawka „Drugie życie kotleta”
- 3 listopada 2013
Tytuł lekko przewrotny, ale jako że zostało sporo mielonych z indyka, a wyrzucić przecie szkoda, takoż i „powstała” na szybko potrawka. Nawet toto zjadliwe było.
O mnie
Artur "Halszczak" Halski
Witaj.
Napisać, że umiem gotować to przesada. lubię gotować. Napisać, że tworzę nowe potrawy to też przesada. Lubię znane smaki, które czasami poprawiam po swojemu. Napisać, że stworzyłem tę stronę... To już nie jest przesada.
Newsletter
Kategorie
- Boże Narodzenie (4)
- Chleb, bułki i bułeczki (7)
- Ciasta i ciasteczka (15)
- Desery (3)
- Dodatki do potraw (9)
- Grill (9)
- Indyk (5)
- Jarzyny i warzywa (14)
- Kaczka (1)
- Kulinarne eksperymenty (14)
- Kurczak (12)
- Napoje alkoholowe (2)
- Opowieści (15)
- Potrawy z mąki i kasz (7)
- Potrawy z ziemniaków (5)
- Przetwory domowe (9)
- Pyszności z mielonego mięsa (5)
- Ryby (9)
- Sosy (4)
- Surówki i sałatki (15)
- Wędliny domowe (5)
- Wieprzowina (20)
- Wołowina (2)
- Zapiekanki (4)
- Zupy (5)
Tagi
bazylia
cebula
cukier
cukier wanilinowy
cynamon
czerwona papryka
czosnek
czosnek niedżwiedzi
drożdże
filet z kurczaka
imbir
jabłka
jajko
karczek wieprzowy
karkówka
kminek
kurkuma
liście laurowe
lubczyk
majeranek
majonez
marchewka
masło
mleko
musztarda
mąka
mąka pszenna
oregano
ostra papryka
ostra papryka w proszku
pieczarki
pieprz kajeński
pietruszka
pomidor
por
proszek do pieczenia
ryż
schab
seler
sok z cytryny
ziele angielskie
ziemniaki
śmietana 30%
żółta papryka
żółty ser