Karkówka ze słoika

Karczek ze słoika

Rewelacyjny sposób na zrobienie własnej konserwy. Po pierwsze – wiesz co jesz (niestety nie dotyczy mięsa, chyba, że ktoś ma zaprzyjaźnionego hodowcę świnek). Po drugie – robisz pod swój gust, czyli przyprawiasz tak jak lubisz i tym co lubisz. Po trzecie – … Sami sobie to po trzecie dopiszcie  🙂

Gulasz wieprzowy z papryką

Gulasz wieprzowy z papryką

Powstało owo „cuś” jako danie delegacyjne, czyli szybkie w przygotowaniu i pożywne, co w wypadku męskiej części społeczeństwa ma niebagatelne znaczenie. Dodatkowym czynnikiem było to, że została mi papryka po zrobieniu lecza i trzeba ją było w jakiś sposób zagospodarować.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Jako żem prosty chłop, takoż i lubię proste potrawy, a najbardziej takie, które się „same robią”. To mięsko jest właśnie takim samograjem, trzeba tylko pilnować coby się nie przypaliło. Dodatki wedle uznania – u mnie makaron (rewelacja na drugi dzień), ale można też z kaszą albo ziemniakami. Jak kto lubi.