Wszystkie posty

Archiwa

Surówka z selera

Nie wiem czy to przez zimę, ale jakoś tak mnie naszła ochota na świeże warzywa. Koleżanka Małżonka też nie ma nic przeciwko, więcej jest jak najbardziej za. Takoż i nastąpił ciąg dalszy naszej przygody z...

Kurczak po „chińsku”

  Dowolna „wariacja” na temat kuchni orientalnej, czyli Izowa zachciewajka. Nie wiem jak się to ma do kuchni chińskiej, ale zjadliwe jest jak najbardziej, łatwe w wykonaniu, a i w miarę szybko się toto...

Galareta ze świńskich nóżek

U nas to się nazywa galareta ze świńskich nóżek, na Śląsku galart (chyba), a gdzie indziej zimne nóżki. Swego czasu chodziło się na lornetę z meduzą (2 sety i galareta) do knajpy, a tak...

Ciasto marchewkowe

Przepis zerżnięty „słowo w słowo” z bloga autorki, za co serdecznie przepraszam, ale okrutnie nie chciało mi się kombinować.

Zupa ogórkowa

Dobrze zrobiona zupa ogórkowa to rozkosz dla podniebienia. Ta na zdjęciu została uskuteczniona z przecieru, który sobie zapobiegliwie zrobiłem ze świeżo ukiszonych ogórków małosolnych, ale najlepsza jest właśnie ze świeżuteńkich ogórasków.

Kapusta duszona z odrobiną sosu sojowego

Tak to się powinno przygotowywać kapustkę młodą, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, czyli jak jesienią przygotować „młodą” kapustkę.