Surówka z selera

Surówka z selera

Nie wiem czy to przez zimę, ale jakoś tak mnie naszła ochota na świeże warzywa. Koleżanka Małżonka też nie ma nic przeciwko, więcej jest jak najbardziej za. Takoż i nastąpił ciąg dalszy naszej przygody z książeczką „Cudowny świat surówek”.

Kurczak po „chińsku”

  Dowolna „wariacja” na temat kuchni orientalnej, czyli Izowa zachciewajka. Nie wiem jak się to ma do kuchni chińskiej, ale zjadliwe jest jak najbardziej, łatwe w wykonaniu, a i w miarę szybko się toto robi, nam to zajęło około 40 minut.

Galareta ze świńskich nóżek

U nas to się nazywa galareta ze świńskich nóżek, na Śląsku galart (chyba), a gdzie indziej zimne nóżki. Swego czasu chodziło się na lornetę z meduzą (2 sety i galareta) do knajpy, a tak naprawdę to najlepsza (moim zdaniem, żeby nie było) zagrycha pod zimną wódeczkę. Koleżanka Małżonka uskuteczniła owe cudo z okazji mojego powrotu […]

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Dobrze zrobiona zupa ogórkowa to rozkosz dla podniebienia. Ta na zdjęciu została uskuteczniona z przecieru, który sobie zapobiegliwie zrobiłem ze świeżo ukiszonych ogórków małosolnych, ale najlepsza jest właśnie ze świeżuteńkich ogórasków.