Cynamonowe muffiny z jabłkami

Cynamonowe muffiny z jabłkami

Wrzesień się zbliża nieuchronnie i co za tym idzie pojawiły się tegoroczne jabłka. Nie mówię tu o papierówkach i innych wczesnych odmianach, ale o „prawdziwych” jabłkach. Twarde, soczyste o pięknej czerwonej skórce… Nieeee, takich już prawie nie ma. Stare polskie odmiany zginęły gdzieś w pomrokach dziejów i przemian.

Muffiny kakaowe

Muffiny kakaowe

Izowy sposób na udany wieczór. Przepis ściągnięty skądś z netu, zmodyfikowany przez Izę, a przetestowany przeze mnie i Koleżankę Małżonkę. Świeżutkie są rewelacyjne, ale i na drugi dzień są całkiem całkiem.

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Izie się zachciało chleba. Niby nic takiego, wystarczy do sklepu skoczyć i już, ale nie, zaparła się dziewczyna okrutnie, przekopała zasoby internetu i książek kucharskich i voila mamy domowy pszenny chlebuś. Babcia zawsze mówiła, że ciepłego chleba się nie je, ale tak w chałupie pachniało, że nie mogliśmy się powstrzymać.

Krem do muffinek

Krem do muffinek

Masa wykorzystana przez Justyną do muffinek, ale z powodzeniem może być dodatkiem do wielu innych deserów. Masę można barwić barwnikami spożywczymi, tu z dodatkiem syropu z malin.

racuchy

Racuchy

Kiedyś jadałem takie zrobione przez Babcię, na „swojskim” kwaśnym mleku i z jabłkami z ogródka. Te też były dobre, ale jakoś smak inny.

Sznycle mielone z kurczaka

Sznycle mielone z kurczaka

To poniżej jest z książki, ale oczywiście coś musieliśmy „spieprzyć”. Zamiast namoczonej bułki 3 łyżki bułki tartej i 2 łyżki śmietany 30%, do tego białka ubite nie były, bo się nam nie chciało. Podejrzewam, że były by mielone trochu mniej zbite, acz przyczyną mogło być „nieopanierowanie” przed smażeniem. Do tego wszystkiego kapustka zasmażana i ziemniaki piure.

Buchty wielkopolskie

Buchty wielkopolskie

U nas w Małopolsce to się nazywa parowe, w Wielkopolsce buchty, a jeszcze gdzieś kluchy na łachu. Jak zwał tak zwał dobre toto jest niezmiernie, a podawać można i na słodko i na słono. Wersja poniżej jest na słono, nasze podaje się na słodko polane sosem malinowym lub jagodowym, albo (Babcia takie robiła) nadziane powidłami śliwkowymi.
Żeby nie było niedomówień, przepis z książki, zdjęcie MAX (Wielkopolanin).