Krokiety ze szpinakiem a’la Justa

Krokiety ze szpinakiem a’la Justa

Rzecz raczej do działu kulinarne eksperymenty, ale jako, że Justyna uskuteczniła całkiem zjadliwe (rewelacyjne) naleśniki z moim znienawidzonym od czasów przedszkola szpinakiem i dało się to zjeść, takoż i postanowiłem ten jej eksperyment uwiecznić dla potomnych.
Przepis jest obliczony na 5 porcji, pod warunkiem, że 1 osoba zje 1 naleśnik.

Marynata ziołowa do żeberek

Marynata ziołowa do żeberek

Wstawione do kategorii „Grill”, ale jak się ktoś uprze to i w piekarniku takie żeberka zrobi.
Zamiast czosnku granulowanego można dać świeży, ale wtedy trzeba go zdjąć przed smażeniem mięsa, żeby potrawa nie zgorzkniała.

Kapusta z grochem

Przepis poniżej jest zerżnięty z książki. Ja (z lenistwa) robię to z grochu łuskanego bo po pierwsze nie trzeba przecierać (sam się rozpada), a po drugie nie trzeba moczyć. Rzecz rewelacyjna w smaku, ale potem… No cóż nie polecam jedzenia owej potrawy przed snem.

Oscypek z rusztu

To był maj… chciało by się zaśpiewać, ale niestety nie mieszkam na Saskiej Kępie, a i bzem jeszcze aż tak nie pachnie. Dlatego na poprawę nastroju uskuteczniliśmy sobie grilka z oscypkiem w roli głównej. Niestety o tej porze roku ciężko o oryginał, temu też musieliśmy się zadowolić „mieszańcem”
Jedno na co trzeba uważać to żeby drania nie przegrzać, bo nam w węglach wyląduje.