Wszystkie posty

Archiwa

  • Home
  • tłuszcz do smażenia

Gulasz wołowy

Koleżanka Małżonka zakupiła w okazyjnej cenie wołowinę w formie gulaszowych kawałków i postanowiła coś z tego zrobić. Jako, że w tym temacie jest lekko początkująca (ale ten rosołek, eh 😉  ), takoż i podeszła...

Wątróbka drobiowa – wersja podstawowa

Coś, co ja osobiście lubię (nie mylić z uwielbiam), a co przy odrobinie wyobraźni można zmienić w całkiem przyzwoite i (chyba najważniejsze) niedrogie danie.

Kotlety mielone z indyka

Zostało trochu mięsa z indyczej piersi, a z tytułu „odchudzania” (nie mojego) ostatnio królują na stole potrawy „dietetyczne”. Jako, że mam już dosyć duszonego indyka, takoż „wymyśliłem” kotlety mielone. Nawet zjadliwe toto było.

Racuchy

Kiedyś jadałem takie zrobione przez Babcię, na „swojskim” kwaśnym mleku i z jabłkami z ogródka. Te też były dobre, ale jakoś smak inny.

Sznycle mielone z kurczaka

To poniżej jest z książki, ale oczywiście coś musieliśmy „spieprzyć”. Zamiast namoczonej bułki 3 łyżki bułki tartej i 2 łyżki śmietany 30%, do tego białka ubite nie były, bo się nam nie chciało. Podejrzewam,...

Krokiety mięsne

      Krokiety mięsne Wydruk przepisu Przepis oryginalny pochodził z książki (nie pamiętam jakiej) i był bez naleśników, ale oczywiście – po pierwsze primo – wołowina jest droga i trudno dostępna (a do...