Sos pieczarkowy

Najlepsze co można zrobić, jak się nie wie co zrobić. Proste jak konstrukcja cepa i trzeba się naprawdę bardzo mocno postarać, żeby ten sos popsuć. Rewelacyjny dodatek do placków ziemniaczanych, albo jako dodatek do zapiekanek (z tym, że tu już bez śmietany).

Składniki

  • 30 dkg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • sól, biały pieprz i vegeta do smaku.

Sposób przygotowania

Pieczarki oczyścić pokroić w ósemki. Cebulę obrać, posiekać. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, udusić na małym ogniu. Gdy pieczarki będą miękkie, zalać śmietaną i chwilę podgotować na małym ogniu (sos nie może zawrzeć, bo śmietana się zważy!!!).

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.