Wieprzowina po myśliwsku

Taka ona po myśliwsku, jak ze mnie sprzedawca samochodów, ale jako że z jałowcem, to i mi się z polowaniem skojarzyło, nie mam zresztą pojęcia dlaczego. Jakby nie było mięsko się udało i w sam raz pasuje do kaszy i kiszonego ogóraska.

Składniki (na 4 porcje)

  • 40 dkg łopatki wieprzowej,
  • 1 średnia cebula,
  • 4 ziarna jałowca,
  • cząber, bazylia,
  • ostra papryka w proszku,
  • sól, pierz,
  • smalec do smażenia,
  • 2 łyżeczki mąki do zgęszczenia sosu.

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany smalec, posolić i zrumienić. Dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę, oprószyć papryką, chwilę smażyć, podlać wodą i udusić do miękkości. Mniej więcej w połowie duszenia dodać zioła. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać mąkę, rozrobioną z odrobiną wody, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z kaszą i ogórkiem konserwowym.

Całość można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, ale wtedy zagęścić trzeba przy odgrzewaniu, inaczej zrobi się”ciućpajs”.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.