Zapiekana ryba na warzywach

Więcej o rybce jest tu (klik), a poniżej “sucha” receptura 😉

Składniki  (na 4 porcje)

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 2 woreczki ryżu,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki,
  • 2 średnie cebule,
  • kawałek selera (1/4 średniej wielkości),
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku.
  • oliwa do smażenia i skrapiania potrawy.

Sposób przygotowania:

Filety podzielić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką i odstawić do „naciągnięcia”. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w grubą kostkę, seler, pietruszkę i marchew w cieniutkie paski, czosnek drobniutko posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek i zamieszać. Wrzucić marchew, seler i pietruszkę, i kiedy warzywa się lekko zeszklą (robią się „przezroczyste”) dodać paprykę i chwilkę smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut bez przykrycia. W tym czasie ugotować ryż (wedle przepisu na opakowaniu), przelać zimną wodą i zostawić do odcieknięcia.
Brytfankę posmarować oliwą, wyłożyć ugotowanym ryżem, na niego wysypać i rozłożyć równomierną warstwą warzywa (razem z sosem z duszenia), a na wierzch rozłożyć przyprawione ryby. Włożyć do nagrzanego do 170 st C piekarnika i zapiekać 15 minut, później dopiec 10 minut w temperaturze 150 st C.
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

W tych temperaturach piekłem z termoobiegiem, w zwykłym piekarniku trzeba by zwiększyć temperaturę i czas pieczenia.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.