Żeberka po siedmiogrodzku

Jako, że lubię i żeberka i kapustę kiszoną, takoż i bardzo się ucieszyłem ze znalezienia tego przepisu. Oryginał na imprezę dietetyczną się nie nadaje, ale zauważyłem, że to co dobre nie jest dietetyczne.
Na zdjęciu jest „moja” wersja bez śmietany (któraś z kolei), ale ze śmietaną jest „delikatniejsze”.

Składniki (na 4 porcje)

  • 50 dkg żeberek,
  • 2 dkg mąki,
  • smalec,
  • 10 dkg cebuli,
  • 50 dkg kapusty kiszonej,
  • 0.5 szklanki śmietany,
  • sól, pieprz,
  • kminek i przyprawa do zup do smaku.

Sposób przygotowania

Żeberka pokroić na porcje, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać pokrojoną kapustę, skropić wywarem z kości lub wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie żeberka wyjąć, usunąć kości, włożyć ponownie do kapusty, doprawić do smaku, polać śmietaną i zapiec w gorącym piekarniku.

Podawać z ziemniakami.

 

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.