Ziemniaki księżnej

Nazwa adekwatna do nakładu pracy, aczkolwiek nawet niezbyt obyty kulinarnie adept jest w stanie to zrobić. Doskonały dodatek do różnego rodzaju pieczonych mięs (w tym wypadku był to schab pieczony z ziołami), ale i na zimno (o dziwo) rewelacja. To trochu jakby się jadło mini ptysie, albo groszek ptysiowy tyle, ze o smaku ziemniaków 😀

Składniki (na 5 porcji)

  • 70 dkg gotowanych ziemniaków,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżka miękkiego masła,
  • 2 łyżki topionego masła.

Sposób przygotowania

Ciepłe (nie gorące) ziemniaki przecisnąć przez praskę, zagnieść z masłem i żółtkiem, doprawić solą i gałką. Masę wymieszać z miękkim masłem i szprycką wytłoczyć na natłuszczoną lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Skropić topionym masłem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 C przez 5-10 min na kolor złotobrązowy.

Podobne wpisy

Tagi:

Artur

Naczelny administrator i właściciel całego bałaganu.