„Prawdziwe” Chili con carne

Chili con carne „prawdziwe”

W oryginale jest wołowina, ale zamiast niej dałem zmielony udziec z indyka. Smak zupełnie inny, całość delikatniejsza, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Przepis „ściągnięty” z Wielkiego żarcia, wykonanie i zdjęcie moje.

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka Masala

Dostałem od Szwagierki puszkę przyprawy „Tikka-Masala”. Cośmy się z Młodą namyśleli co z tym zrobić to nasze. Na szczęście Młoda (córka moja starsza) cuś ze szkoły wyniosła, takoż i odczytała przepis z rzeczonej puszki i w ten sposób „powstała” ta potrawa.
Nie żebym coś miał do kuchni indyjskiej, ale jakoś tak mi toto nie podeszło, ja tradycjonalista jestem i nie ma to jak nasza swojska goloneczka z chrzanikiem i kufelkiem odpowiednio schłodzonego piwa.

Karkówka w sosie pieczarkowym

Jako żem prosty chłop, takoż i lubię proste potrawy, a najbardziej takie, które się „same robią”. To mięsko jest właśnie takim samograjem, trzeba tylko pilnować coby się nie przypaliło. Dodatki wedle uznania – u mnie makaron (rewelacja na drugi dzień), ale można też z kaszą albo ziemniakami. Jak kto lubi.

Sznycle mielone z kurczaka

Sznycle mielone z kurczaka

To poniżej jest z książki, ale oczywiście coś musieliśmy „spieprzyć”. Zamiast namoczonej bułki 3 łyżki bułki tartej i 2 łyżki śmietany 30%, do tego białka ubite nie były, bo się nam nie chciało. Podejrzewam, że były by mielone trochu mniej zbite, acz przyczyną mogło być „nieopanierowanie” przed smażeniem. Do tego wszystkiego kapustka zasmażana i ziemniaki piure.

Schab po góralsku

Schab po góralsku

Będąc kiedyś w Zakopanem (a może w Zakopanym, nigdy nie wiem) jedliśmy takie cudeńko z Izą w knajpce na Krupówkach. Tamten był o niebo lepszy bo po pierwsze primo z oscypkiem, a po drugie primo z grilla opalanego bukowym drewnem. Ten nasz z patelni też był niezły 😀

Leczo

Leczo

Chyba ostatnie już w tym roku, bo papryczki „leczowe” się już kończą i trza będzie do przyszłego roku poczekać. Niby w siupermarkietach wszystko jest, ale te zimowe jakoś mi nie podchodzą, nie ten smak. Tak swoją drogą ciekaw jestem czy Węgrzy mają taką odmianę swojej potrawy, czy to jest tak jak ze śledziem po japońsku.

Krokiety mięsne

Krokiety mięsne

      Krokiety mięsne Wydruk przepisu Przepis oryginalny pochodził z książki (nie pamiętam jakiej) i był bez naleśników, ale oczywiście – po pierwsze primo – wołowina jest droga i trudno dostępna (a do miasta mi się jeździć nie chce), a po drugie primo – moja wersja też jest dobra (o ile nie lepsza). DaniaDanie […]

Buchty wielkopolskie

Buchty wielkopolskie

U nas w Małopolsce to się nazywa parowe, w Wielkopolsce buchty, a jeszcze gdzieś kluchy na łachu. Jak zwał tak zwał dobre toto jest niezmiernie, a podawać można i na słodko i na słono. Wersja poniżej jest na słono, nasze podaje się na słodko polane sosem malinowym lub jagodowym, albo (Babcia takie robiła) nadziane powidłami śliwkowymi.
Żeby nie było niedomówień, przepis z książki, zdjęcie MAX (Wielkopolanin).