Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Chleb żytni codzienny
Chleb, bułki i bułeczki

Chleb żytni codzienny

Dostaliśmy na Gwiazdkę książkę o pieczeniu chleba. Prezent ów okazał się strzałem w dziesiątkę, a przy okazji przewrócił do góry nogami wszystko cośma do tej pory robili. Autor nie jest profesjonalnym piekarzem (i dobrze), ale kocha to co robi i robi to (chyba) dobrze.

Pierwsze czytanie to zakwas… Nosz kurde… Wszystko nie tak jak podają ludzie z internetów. Znaczy nie robiliśmy tak do końca źle, ale i nie do końca dobrze – dokładna receptura jest tutaj. To samo tyczy pieczenia. Mecyjów z piekarnikiem co niemiara, ale efekt końcowy… Normalnie niebo w gębie.

Chleb żytni codzienny
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut 16-24 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut 16-24 godziny
Chleb żytni codzienny
Wydruk przepisu
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut 16-24 godziny
Porcje Czas przygotowania
2 bochenki 20 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-50 minut 16-24 godziny
Składniki
Porcje: bochenki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać aby się dobrze połączyły. Nie wyrabiać, mąka żytnia tego nie lubi.
    Chleb żytni codzienny
  2. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
    Ciasto gotowe
  3. Gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę, nasmarować masłem dwie 20 cm keksówki i zwilżonymi dłońmi przełożyć do każdej połowę ciasta. Zwilżoną dłonią docisnąć i delikatnie wyrównać ciasto.
    Ciasto wygładzanie
  4. Przykryć ściereczką i odstawić na noc (ok 8-12 godzin) do garowania.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp 220ºC, zaparować – znaczy spryskać boki i dno piekarnika przy lekko uchylonych drzwiczkach, wstawić keksówki, znowu zaparować i piec przez 45-50 minut, po czym wyjąc chleb z piekarnika, następnie z foremek i odstawić na kratkę do wystudzenia, aby odparowały.
    Chleb żytni codzienny
Pozostałe informacje

Tekst przepisu jest praktycznie "zerżnięty" z oryginału, ale nie chce mi się kombinować po swojemu. Książkę można kupić (nawet taniej niż kilka tygodni temu), co polecam każdemu domowemu piekarzowi.

 

Domowa piekarnia
Domowa piekarnia