Kulinarni.info.pl

Rodzinny blog kulinarny
Świąteczny karpik
Boże Narodzenie Ryby

Świąteczny karpik

Świąteczny karpik
Wydruk przepisu
Przepis prosty jak, nie przymierzając, konstrukcja cepa, ale efekt końcowy powala dlatego też postanowiłem spisać procedurę i ogłosić ją wszem i wobec.
Porcje
4 osoby
Porcje
4 osoby
Świąteczny karpik
Wydruk przepisu
Przepis prosty jak, nie przymierzając, konstrukcja cepa, ale efekt końcowy powala dlatego też postanowiłem spisać procedurę i ogłosić ją wszem i wobec.
Porcje
4 osoby
Porcje
4 osoby
Składniki
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
  1. Sprawionego karpia dzielimy na dzwonka, lub płaty (zależy co i jak kto lubi). Myjemy, solimy i odstawiamy w zamkniętym pojemniku na co najmniej dobę do lodówki.
  2. Po „odstaniu” myjemy jeszcze raz, doprawiamy do smaku, panierujemy.
  3. Układamy na blaszce do pieczenia, polewamy stopionym masłem i wkładamy do rozgrzanego do 180°C.
  4. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, polewając karpika masłem z pieczenia.