„Prawdziwe” Chili con carne

Chili con carne „prawdziwe”

W oryginale jest wołowina, ale zamiast niej dałem zmielony udziec z indyka. Smak zupełnie inny, całość delikatniejsza, a odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Przepis „ściągnięty” z Wielkiego żarcia, wykonanie i zdjęcie moje.

Sałatka z ogórków konserwowych

Sałatka z ogórków konserwowych

Tak zwany „zestaw lodówkowy”, znaczy to miałem pod ręką, a że coś trzeba było do kotleta wymyślić, to i wymyśliłem na szybko. Przyznam szczerze, że próbowałem to z baaardzo dużą dozą nieśmiałości, ale się okazało, że nie dość że nie dość, że zjadliwe, to jeszcze całkiem smaczne 😀

Karkówka z rusztu

No może nie tak dokładnie z przepisem, ale prawie że… Wyjątkiem był sok z cytryny, który jakoś tak mi nie pasował w ogólnym smaku i jako zamiennika użyłem sosu sojowego wymieszanego z posiekanym czosnkiem i łyżką oliwy z oliwek. Niby nie to samo, ale jakoś mi bardziej podeszło.

Czosnek pieczony z tymiankiem

Czosnek pieczony z tymiankiem

Jakby nie popatrzył to rzecz jest rewelacyjna, pod warunkiem nie spalenia czosnku, do smarowania świeżutkich grzanek. W ostateczności można taki czosnek zrobić w piekarniku, ale to już nie to samo.
Przepis pochodzi z pierwszej wersji strony, ale że kiedyś tam go zrobiłem (i z sentymentu) wstawiłem tutaj z pierwotną datą.