Sok z czerwonej porzeczki

Sok z czerwonej porzeczki post thumbnail image

Czerwona porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Sok z czerwonych porzeczek to nie tylko doskonały sposób na przyspieszenie regeneracji organizmu po treningu, ale także pyszny dodatek do wody czy lemoniady.

Przepis

Potrzebujesz:

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Porzeczki umyj i przełóż do garnka.
  2. Dodaj cukier i wodę, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
  3. Przecedź owoce przez gęste sitko.
  4. Gotuj sok jeszcze przez 10 minut.
  5. Gorący sok przelej do wyparzonych butelek i szczelnie zamknij.

Właściwości zdrowotne

Sok z czerwonych porzeczek jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Pomaga to w utrzymaniu zdrowia układu krążenia, stabilizuje poziom cholesterolu i pomaga zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu. Regularne spożywanie soku z czerwonych porzeczek może pomóc w zapobieganiu chorobom krążenia, miażdżycy, a nawet chorobie Alzheimera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Post